DAG 237-239: VARFÖR FIRAR VI JUL?

Plats: Tyresta nationalpark
Väder: Soligt
Temperatur: +5/-1 grader 
 
Det är konstigt det här med julfirande när man börjar tänka lite mer på det. I grund och botten är julen en kristen högtid som firas årligen traditionellt till minne av Jesu födelse. Ändå är de flesta som firar jul, som jag känner, inte troende. Så varför firar de då jul? Inte är det på grund av Jesus födelse iallafall. Bland det viktigaste verkar vara Jultomten, hur han nu kom in i det hela? Frågan är också varför vi år efter år utsätter oss för köphetsen av julklappar? 
 
I år kände vi att vi inte orkar med cirkusen som den svenska julen skapar. All mat som ska ordnas fast ingen egentligen har tid. Alla lussebullar och pepparkakor som ska bakas och dekoreras fast ingen egentligen orkar. Och inte minst alla julklappar som ska köpas och slås in fast de flesta av oss redan har mer än vad vi behöver. 
 
I år valde vi därför att istället för julstress och köphets att koppla av i den närbelägna skogen ute i Tyresta nationalpark. På julaftonsmorgon tog vi således bussen ut till Tyresta. Promenerade bort till Årsjön, njöt av lugnet och den strålande solen.
 
 
Vi var osäkra på om det skulle vara någon mer tältare ute så här på julafton men till vår förvåning träffade vi på två killar från Ungern, David och Levente, som också tänkte tillbringa natten vid Årsjön. Efter att vi slagit upp vårt tält och ätit vår medhavda termoslunch tog vi en promenad bort till vedförrådet och sedan några kortare rundturer för att kolla in närområdet innan solen gick ner vid kl 15. Då kröp vi in i tältet, lyssnade på Husky podcast med Stefan Bellika och åt lite godis. Två timmar senare tog vi oss ut i mörkret och bort till vindskyddet. Här gjorde vi upp en mysig brasa och värmde på vår medhavda böntacos.
 
 
Till efterrätt hade vi lagat chokladpudding men när vi öppnade lådan visas det sig snarare vara chokladsoppa. Vet inte riktigt var det blev fel i proportionerna men smaken var det inget fel på. 
 
 
Böntacos och sedan chokladpuddingssoppa med grädde.

Efter en stund kom David och Levente ut från sitt tält och gjorde oss sällskap vid elden. Vi pratade litegrann om livet i Ungern kontra hur vi har det i Sverige, men mest satt vi tysta och njöt av elden och den vackra stjärnhimlen. Lite senare blev det ost, kex och lagrad julmust innan vi vid 21-tiden kröp in i vårt julpyntade tält för lite skönhetssömn.

 
Men sömnen blev avbruten redan efter några timmar då en högljudd mus bestämt sig för att kalasa på våra frukostmackor mitt i natten. Mindre kul att behöva gå upp för att packa ihop all mat i täta förpackningar samt hänga upp bröd och kex inne i tältet. Tur att jag hade Jonathan till det 😉
 
Resten av natten förflöt relativt ostört förutom en del högljudda knakningar från isen på sjön och en hoande uggla. Vi vaknade till liv vid 9-tiden på juldagens morgon. Packade ihop tältet och satte oss i vindskyddet för att äta frukost och titta på solen som tog sig upp över trädtopparna.
 
 
Ungrarna David och Levente gjorde oss sällskap och gav oss en behållare med gas  i "julklapp" eftersom de ändå inte kunde ta med den på flyget hem. Vi gav dem vårt sista färskvatten och vandrade sedan iväg mot bussen som gick vid kl 12.
 
Från vänster: David, Levente, Jonathan och Sara.
 
Dagens bästa: Att få stå i tystnad och blicka upp mot stjärnhimlen. Tänk att en natt i naturen kan ge så mycket ny positiv energi.
 
/Sara