VÅRT ÄVENTYR – FRÅN HUSBILSSEMESTER I EUROPA TILL VANDRING PÅ ANDRA SIDAN JORDEN

Ganska snabbt efter att vi träffats våren 2014 började vi prata om hur vi ville leva och vad vi drömde om att göra. Sara hade sedan resan i Afrika år 2013 längtat efter ytterligare en långresa. Minst sex månader löd hennes krav. Jonathan hade sedan tidigare planerat att tillsammans med vännen Micke paddla hela Sveriges kust år 2016 så det fick bli startpunkten. 

Idéerna och planerna härjade hej vilt och vi funderade till en början på att köpa en husbil och upptäcka hela Europa under några månader. Men den idén skulle leda till många timmar i bil och det vi egentligen vill är att spendera tid i naturen. Så vi skrotade bilen innan den ens var köpt och spånade vidare med en ”topp 10-lista” på länder vi ville upptäcka. Vi gjorde varsin lista och det visade sig att vi hade sju länder gemensamt. Bland dessa fanns både Sverige och Nya Zealand med som blev våra slutliga val. 

Så vad skulle vi hitta på i Sverige? Jonathan funderade... Han skulle paddla Havspaddlarnas blå band från Svinesund till Haparanda... Haparanda är inte allt för långt från Treriksröset… och Treriksröset är en startplats för Fjällfararnas gröna band... Där satt det! Gröna bandet fick det bli. Han lanserade idén för Sara som nappade direkt och kom med ytterligare en idé. Sara hade tidigare funderat på att cykla genom hela Sverige från norr till söder, så vore det inte roligt om man kunde kombinera vandringen med lite cykling. Jonathan tyckte att ska vi ändå göra något så ska vi göra det ordentligt. Således lades alltså cykling till på färdschemat både mellan Haparanda – Treriksröset för Jonathans del och från Grövelsjön – via Svinesund – Smygehuk för oss båda. Då skulle Jonathan få till en ”Sverige runt” och Sara en ”Sverige på längden” båda för egen maskin. 

Men vad skulle vi göra sen då när vi kommer hem på hösten 2016, vänta in regn och snöslask i Stockholm? Nä roligare än så ville vi gärna ha det. Ett tag snurrade vi runt på om vi skulle spendera månaderna efter vår Sverigetur i Thailand, för där är det billigt har vi hört. Men sen kom vi fram till att ingen av oss egentligen ville åka dit. Vi ville ju till Nya Zealand! Så vi kollade upp olika alternativ med arbete i utbyte mot mat och husrum. Det skulle göra att vi ändå kunde hålla vår budget trots att vi nu valt ett dyrare resmål. Jonathan, som den informationstörstande nörd han är, kollade upp olika WWOOF-alternativ, World Wide Opportunities on Organic Farms, som skulle kunna fungera som tillfälliga hem. Men det vi suktade mest efter var att få uppleva den Nya Zealändska naturen och i sitt intensiva googlande hittade Jonathan vandringsleden med stort V. Te Araroa är en vandringsled på ca 300 mil som sträcker sig genom hela Nya Zealand. Där satt den! Förutsatt att vi fortfarande är sugna på en till ”långpromenad” efter Gröna bandet i Sverige. 

Om vi lyckas med allt kommer vi att ha tagit oss ca 800 mil på ett år. Följ gärna vår resa här på bloggen och ett glatt tillrop eller två är välkommet när det regnar som mest :)